Георги А. Ангелов, . Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Български,

...
Георги А. Ангелов, . Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Български,
Коментари Харесай

Как България, Румъния и Турция ще чистят Черно море от мини?

Георги А. Ангелов, ". Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Български, румънски и турски военни кораби дружно ще патрулират и ще чистят водите на Черно море от морски мини. Инициативата за общи интервенции на трите страни членки на НАТО в района идва от Турция. За първи път за нея се заприказва предходната година, само че дейностите към този момент са в ход.

 

Меморандумът за основаването на общата противоминна група в Черно море (МСМ Black Sea) ще бъде подписан на 11 януари в Истанбул, удостовери в четвъртък българският министър на отбраната Тодор Тагарев.

Новината идва на фона на продължаващата съвсем 2 години война на Русия против Украйна. Напрежението в Черноморския район пораства и поради опитите на Кремъл да саботира износа за зърно от нападнатата страна. Зачестяват и случаите отвън зоната на военните дейности. В края на 2023 година гръцки товарен транспортен съд, плаващ под панамски байрак в Черно море, се натъкна на съветска мина. Последва пожар, а двама моряци пострадаха. Това не е първият сходен случай.

Освен това цяло лято Руският военноморски флот обявяваше учения, в това число в рамките на икономическата морска зона на България.

 

Въпреки че интервенцията има по-скоро филантропичен темперамент - разчистване на мини, тя би трябвало и да покаже на Русия, че останалите страни в района не са съгласни с демонстрацията ѝ на военна доминация в Черно море.

 

" Войната в Украйна, стартирана от Русия, води до опасности за нашата територия, за сигурността на корабоплаването и с цел да минимизираме тези опасности, се включват и военноморските сили на трите страни, с цел да разчистват от мини, надяваме се, сполучливо ", сподели българският боен министър Тодор Тагарев в четвъртък.

 

Плановете на Министерството на защитата са групата да стартира да работи до няколко месеца, се споделя в отговори на въпроси на Свободна Европа. Всяка от трите страни ще взе участие с друг вид транспортен съд.

Меморандумът ще работи 3 години, може да бъде удължен с още три и може да бъде преустановен когато и да е.

 

Какво знаем досега за MCM Black Sea, по какъв начин ще взе участие България и кой ще управлява интервенциите. Отговорите са в идващите редове.

 

Какво е MCM Black Sea

MCM Black Sea (mine countermeasures - ограничения против мините) се споделя самодейността за разчистване на Черно море от морски мини.

 

“Заради войната сред Украйна и Русия в украинските и съветските пристанища има сложени мини. Понякога те се " развързват " и доближават до нашите проливи заради течението ", сподели турският министър на отбраната Яшар Гюлер след среща в централата на НАТО в Брюксел през декември, представен от Ройтерс.

 

" Нашите миночистачни кораби ще правят непрекъснато наблюдаване до точката, където свършват (морските) граници на Румъния ", сподели Гюлер.

Засега се планува присъединяване на противоминни кораби единствено на Румъния, България и Турция. Инициативата остава отворена за взаимни дейности и присъединяване на противоминни сили и средства на други страни членки на НАТО, отвън региона на Черно море. Това написа в отговор на Министерството на защитата (МО) на въпроси на Свободна Европа. Преговорите сред трите страни членки за основаването на групата се водеха с присъединяване на Алианса.

“Дейността на MCM Black Sea няма да бъде ориентирана против никоя друга страна (…), без това да заменя наличието и провежданите действия по въздържане и защита на НАТО в региона на Черно море ”, споделиха още от МО.

 

Кой ще ръководи групата

Противоминната военноморска група в Черно море ще се ръководи от комитет, в който ще вземат участие началниците на Военноморските сили на трите страни. Това ще бъде органът, който ще взима решения и ще управлява всяка интервенция на специфичната група.

 

Действията в избраните региони ще се правят по график, “като ще се показват и плануваните за присъединяване сили за съответния интервал на активация на групата (не повече от 4 интервала по 15 дни за една календарна година) ”, изясняват още от българското министерство.

 

Колко кораба ще вземат участие

" Оптималното присъединяване от всяка участваща страна за съответната активация на групата е с един транспортен съд ", споделиха още от МО в отговора си до Свободна Европа.

" Засега такива параметри не се договарят. Това е процедура на всяка активация [на многонационална операция] ", написа заместник-министър Атанас Запрянов, който води договарянията за групата, в отговор на въпрос на Свободна Европа по какъв начин ще взе участие България.

 

Участващите съдове могат да бъдат транспортен съд за командване и ръководство, противоминен транспортен съд, помощен транспортен съд или патрулен транспортен съд. Възможно е да се заявява и спомагателен принос с хеликоптери, групи за неутрализиране на мини, безпилотни системи.

 

Щабни офицери и офицери за взаимозависимост от всяка страна ще бъдат разпределени на длъжности в бреговия и плаващия щаб на групата.

България разполага с три кораба - минни ловци. Най-новите са „ Струма “ и „ Места “. Те бяха купени за 2 млн. евро от Нидерландия през 2020 година Произведени са през 1984 - 1985 година и са осъвременени през 2005 - 2006 година Използвани са от Военноморските сили на Нидерландия до 2011 година

 

Румъния купи през септември 2023 година два броя минни ловци от Англия - HMS Blyth and HMS Pembroke. Сделката беше оповестена за стратегическа от британското министерство на защитата - като част от уговорката на Кралството за сигурността в Черно море.

 

Един от двата кораба - HMS Blyth (произведен през 1999 г), беше сниман да минава през Босфора през декември 2023 година Той към този момент носи името “Йон Гикулеску ”.

 
Турция разполага с над 10 плавателни съда - минни ловци. Най-старият е създаден през 1998 година, а най-новият - през 2009 година

Трябва да се има поради, че Турция не позволява придвижването на военни кораби на Русия или Украйна през Босфора, като се базира на Конвенцията за проливите Монтрьо. В това число са и минни ловци, които Англия подари на Киев.

 

Кога ще стартират интервенциите

Подписването на Меморандума за съгласие сред държавните управления на България, Румъния и Турция за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) е планувано за 11 януари 2024 година в Истанбул.

 

Законодателството на Турция изисква меморандумът да бъде утвърден от Народното събрание на страната. След това следва развой на оперативно обмисляне и основаване на указания за дейности на групата във всяко едно отношение. Очакванията на МО са, че това ще отнеме време - в границите на месеци.

По време на договарянията сред София, Букурещ и Анкара трите страни са приели, меморандумът да " няма правно-обвързващ темперамент по смисъла на интернационалното обществено право ". Затова не е нужна ратификация на документа от българския парламент, задоволително е държавно решение.

 

Операцията ще помогне на Украйна

През юли 2023 г. Русия се отдръпна от сделката за експорт на украинско зърно през Черно море и стартира още веднъж да обстрелва украински пристанища, от които се товари зърно. Също така Русия стартира военни учения в изключителната икономическа зона на България и ги продължи с месеци.

 

През август патрулният транспортен съд на съветския Черноморски флот " Василий Биков "  стреля предупредително по турския, само че плаващи под флага на Палау транспортен съд " Сукру Окан ", откакто плавателният съд не е дал отговор на настояването да спре за ревизия. Корабът се намираше покрай турските териториални води.

Имаше и няколко случая с мини. През юли избухна морска мина близо да румънския курорт Костинещи, който се намира на 30 км от българската граница. През октомври детонация на мина нанесе леки вреди по товарен транспортен съд, плаващ под турски байрак.

 

Военното командване на Украйна съобщи през ноември, че съветски военни самолети пускат " взривни предмети " над вероятните пътища за цивилни плавателни съдове в Черно море. Въпреки това новосъздаденият морски кулоар, който минава наоколо до крайбрежията на Румъния и България, към момента действа.

 

През октомври Тагарев сподели, че интервенцията на трите страни ще способства за по-високата сигурност в териториалните води и изключителната икономическа зона на България.

 

" Ще способства и за износа за зърно от Украйна ",България, Румъния и Турция ще чистят Черно море от мините добави Тагарев.

 

Георги А. Ангелов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР